Nieuwsbericht Proteion – City Life Roermond

Wonen in hartje Roermond met alle zorg die u nodig heeft? Dat kan bij Zorgcentrum Proteion RCG en Ursula. Proteion speelt in op de toekomst en biedt hier daarom diverse vormen van zorg aan. Deze zomer is het volledig gerenoveerde bouwdeel Pollart in gebruik genomen na een verbouwing van 1,5 jaar. In de vernieuwde Pollart wordt verpleeghuiszorg geboden. Daarnaast kunnen mensen met een ‘verpleeghuisindicatie’ die nog graag zelfstandig wonen nu terecht in de appartementen bij Ursula voor een nieuwe, unieke woon-zorg vorm: zelfstandig wonen mét alle zorg van het zorgcentrum.

 

Helma Peeters (beleidsmedewerker): “Ouderen blijven steeds langer zelf­standig wonen. Dat heeft ook te maken met het beleid van de overheid. Als ze dan uiteindelijk niet meer thuis kunnen blijven, is er meteen veel zorg en ondersteuning nodig. Zorgcentra als het onze moeten flexibel meebewegen met deze veranderende zorgvraag. Dat is ook de reden dat we in Ursula nu een nieuwe vorm van zelfstandig wonen met zorg vanuit het zorgcentrum bieden. En ook de appartementen Pollart zijn op termijn geschikt om zelfstandig te kunnen wonen met (thuis)zorg.

 

RCG
RCG huisvestte in het verleden zo’n 170 bewoners, maar na de verbouwing zijn dat er nog ruim 110. Helen Aarts, locatiemanager RCG / Roncalli van Proteion: “De grotere appartementen bieden onze bewoners alle comfort en kwaliteit die ze nodig hebben. Om de verbouwing mogelijk te maken zijn zo’n 60 bewoners tijdelijk in het Ursulacomplex gehuisvest en verzorgd. Hier hebben we voor die periode een compleet nieuw zorgcentrum ingericht. Al met al een ‘tour de force’ voor onze organisatie, met ook een grote impact op de bewoners.”

De nieuwbouw biedt drie typen appartementen van verschillende grootte, variërend van een 1-kamerappartement van 39 m2 tot een appartement met een ruime leefruimte en slaapkamer van 80 m2. In de grotere appartementen kunnen ook echtparen terecht. Helen Aarts: “We zijn zeer tevreden over het resultaat, maar belangrijker, onze bewoners zijn dat ook. Met een aange­name aankleding is het meer een woonomgeving dan een zorgomgeving geworden. Het gebouw is eigentijds en biedt voldoende ruimte om prettig te kunnen wonen en verblijven.”


Ursula
Helma Peeters: “De tijdelijke huisvesting bij Ursula aan de Begijnhofstraat is de bewoners heel goed bevallen. Zo goed, dat we hebben besloten een vleugel van het pand aan te houden. We bieden daar een nieuwe vorm van zelfstandig wonen met verpleeghuiszorg. Een fijne stap voor mensen die nog zelfstandig kunnen en willen wonen, maar toch wat meer zorg nodig hebben dan alleen de thuiszorg. Het verschil is dat er 24-uurs zorg in de nabijheid beschikbaar is, door de zorgmedewerkers van RCG. Schoonmaken en maaltijden zijn inbegrepen en deelname aan activiteiten wordt naar wens ingevuld. Eigenlijk alle zorg van het zorgcentrum dus, alleen dan vanuit een zelfstandige woonsituatie. De appartementen bij Ursula zijn heel betaalbaar en vallen binnen de huurtoeslaggrens. Een fijne plek om te wonen, vlakbij de stad.”

Daarnaast is een aantal appartementen bij Ursula bestemd voor tijdelijke zorg, bijvoorbeeld voor herstel na een ziekenhuisopname.

Helen Aarts: “Dit is ideaal voor mensen die even te veel zorg nodig hebben om verantwoord thuis te blijven. We bieden hiermee ook een alternatief voor ziekenhuiszorg of een oplossing wanneer de huisarts dringend een plek voor iemand zoekt. De bedoeling van deze tijdelijke zorg is wel dat bewoners na herstel, of nadat de zorg thuis goed geregeld is, terug naar huis gaan.”

Proteion RCG en Ursula zijn klaar voor de toekomst en blijven voor ouderen met een woon- en/of zorgvraag een diversiteit aan mogelijkheden aanbieden!

Sitemap